Workshops

Order these events by
Medium_email_signature_logo_2015

Cartoon Creation

ComputerXplorers

Suitable for 5 - 12 years

Dunbar SciFest Weekend

(Venue Classroom 2)

Students will create their own world of monsters and aliens in this fun workshop. Children will quickly get to grips with this simple to use, new take on animation. Create their own unique characters, use speech bubbles or record an audio track to tell their story.
Ages: 6+
Note: 6th March only

You will need to book a place to attend this event

Workshop Date & Time

Duration

06-MAR-2016, 10:30 30 minutes
06-MAR-2016, 12:00 30 minutes
06-MAR-2016, 13:00 30 minutes
06-MAR-2016, 14:30 30 minutes
06-MAR-2016, 16:00 30 minutes
Medium_email_signature_logo_2015

3D Animation

ComputerXplorers

Suitable for 5 - 12 years

Dunbar SciFest Weekend

(Venue Classroom 2)

Use your creativity to explain the world! Explore the depths of the ocean in 3D, the far reaches of outer space, the Egyptian pyramids or even a fantasy world! Your imagination is your only limitation! Tell stories, create images, use animation and add sound effects.
Ages: 8+

SUNDAY ONLY

You will need to book a place to attend this event

Workshop Date & Time

Duration

06-MAR-2016, 11:00 30 minutes
06-MAR-2016, 12:30 30 minutes
06-MAR-2016, 14:00 30 minutes
06-MAR-2016, 15:00 30 minutes
06-MAR-2016, 16:30 30 minutes
Medium_block_colour_logo

Animates Amazing Animals

Animates

Suitable for all ages (3+)

Dunbar SciFest Weekend

(Venue Parents Room)

Come along and meet our live animal guests, here you will learn about the world’s most exotic creatures in a fun and hands on animal handling session

You will need to book a place to attend this event

Workshop Date & Time

Duration

05-MAR-2016, 10:30 30 minutes
05-MAR-2016, 11:30 30 minutes
05-MAR-2016, 12:30 30 minutes
05-MAR-2016, 14:30 30 minutes
05-MAR-2016, 16:30 30 minutes
05-MAR-2016, 15:30 30 minutes
06-MAR-2016, 10:30 30 minutes
06-MAR-2016, 11:30 30 minutes
06-MAR-2016, 12:30 30 minutes
06-MAR-2016, 14:30 30 minutes
06-MAR-2016, 15:30 30 minutes
06-MAR-2016, 16:30 30 minutes
Medium_mars_rover_game

Mars Lander and Meteorites!

Cosmos Planetarium

Suitable for 5 years+

Dunbar SciFest Weekend

(Venue Classroom 6)

Learn all about NASA's Curiosity Rover on Mars! Take control of the rover and help it get safely through the martian atmosphere and down to the surface. While you wait for your turn see real fragments of Mars, the Moon and meteorites from the birth of the solar system that are 4.5 billion years old!

You will need to book a place to attend this event

Workshop Date & Time

Duration

05-MAR-2016, 10:30 30 minutes
05-MAR-2016, 11:00 30 minutes
05-MAR-2016, 12:00 30 minutes
05-MAR-2016, 12:30 30 minutes
05-MAR-2016, 13:00 30 minutes
05-MAR-2016, 14:00 30 minutes
05-MAR-2016, 14:30 30 minutes
05-MAR-2016, 15:00 30 minutes
05-MAR-2016, 16:00 30 minutes
05-MAR-2016, 16:30 30 minutes
06-MAR-2016, 10:30 30 minutes
06-MAR-2016, 11:00 30 minutes
06-MAR-2016, 12:00 30 minutes
06-MAR-2016, 12:30 30 minutes
06-MAR-2016, 13:00 30 minutes
06-MAR-2016, 14:00 30 minutes
06-MAR-2016, 14:30 30 minutes
06-MAR-2016, 15:00 30 minutes
06-MAR-2016, 16:00 30 minutes
06-MAR-2016, 16:30 30 minutes
Medium_eureka_edinburgh_logo

Things That Go Up

Eureka Edinburgh

Suitable for 4 - 7 years

Dunbar SciFest Weekend

(Venue Creche)

Set your sights for the sky as we explore all things aerial in this exciting gravity defying workshop. Can we fly like birds? Get yourself ready for lift off!
Parents are welcome too

You will need to book a place to attend this event

Workshop Date & Time

Duration

05-MAR-2016, 10:30 30 minutes
05-MAR-2016, 11:00 30 minutes
05-MAR-2016, 12:00 30 minutes
05-MAR-2016, 12:30 30 minutes
05-MAR-2016, 13:00 30 minutes
05-MAR-2016, 14:00 30 minutes
05-MAR-2016, 14:30 30 minutes
05-MAR-2016, 15:00 30 minutes
05-MAR-2016, 16:00 30 minutes
05-MAR-2016, 16:30 30 minutes
06-MAR-2016, 10:30 30 minutes
06-MAR-2016, 11:00 30 minutes
06-MAR-2016, 12:00 30 minutes
06-MAR-2016, 12:30 30 minutes
06-MAR-2016, 13:00 30 minutes
06-MAR-2016, 14:00 30 minutes
06-MAR-2016, 14:30 30 minutes
06-MAR-2016, 15:00 30 minutes
06-MAR-2016, 16:00 30 minutes
06-MAR-2016, 16:30 30 minutes
Medium_upside_down_box_obscuras_photo__credit_kenny_bean__small

Light Lab Drop-in Family Workshop

Kenny Bean

Suitable for 7 years+

Dunbar SciFest Weekend

(Venue Classroom 5)

Discover how to make white light from red, green and blue coloured torches then learn about ultra violet before making a drawing using UV energy. Learn how to bend light using convex lenses and assemble an amazing upside down box. Put your head inside it and see the world upside down! 20 min workshop suitable for 7-13 years.

You will need to book a place to attend this event

Workshop Date & Time

Duration

05-MAR-2016, 10:30 30 minutes
05-MAR-2016, 11:00 30 minutes
05-MAR-2016, 12:00 30 minutes
05-MAR-2016, 12:30 30 minutes
05-MAR-2016, 13:00 30 minutes
05-MAR-2016, 14:00 30 minutes
05-MAR-2016, 14:30 30 minutes
05-MAR-2016, 15:00 30 minutes
05-MAR-2016, 16:00 30 minutes
05-MAR-2016, 16:30 30 minutes
06-MAR-2016, 10:30 30 minutes
06-MAR-2016, 11:00 30 minutes
06-MAR-2016, 12:00 30 minutes
06-MAR-2016, 12:30 30 minutes
06-MAR-2016, 13:00 30 minutes
06-MAR-2016, 14:00 30 minutes
06-MAR-2016, 14:30 30 minutes
06-MAR-2016, 15:00 30 minutes
06-MAR-2016, 16:00 30 minutes
06-MAR-2016, 16:30 30 minutes
Medium_medium_dunbar_scifest_2013_-_heart_dissections___copyright_jon_savage_

Organ Dissections

Charles River, Dunbar Grammar School and Sick Children Hospital, Edinburgh

Suitable for 8 years+

Dunbar SciFest Weekend

(Venue Classroom 1)

A sheep heart and lungs will be dissected. We will cover anatomy and physiology and children will have the chance to put some gloves on and have a hands on experience if they wish.

You will need to book a place to attend this event

Workshop Date & Time

Duration

05-MAR-2016, 10:30 30 minutes
05-MAR-2016, 11:00 30 minutes
05-MAR-2016, 11:30 30 minutes
05-MAR-2016, 12:00 30 minutes
05-MAR-2016, 12:30 30 minutes
05-MAR-2016, 13:30 30 minutes
05-MAR-2016, 14:00 30 minutes
05-MAR-2016, 14:30 30 minutes
05-MAR-2016, 15:00 30 minutes
05-MAR-2016, 15:30 30 minutes
05-MAR-2016, 16:00 30 minutes
05-MAR-2016, 16:30 30 minutes
06-MAR-2016, 10:30 30 minutes
06-MAR-2016, 11:00 30 minutes
06-MAR-2016, 11:30 30 minutes
06-MAR-2016, 12:00 30 minutes
06-MAR-2016, 12:30 30 minutes
06-MAR-2016, 13:30 30 minutes
06-MAR-2016, 14:00 30 minutes
06-MAR-2016, 14:30 30 minutes
06-MAR-2016, 15:00 30 minutes
06-MAR-2016, 15:30 30 minutes
06-MAR-2016, 16:00 30 minutes
06-FEB-2016, 16:30 30 minutes
Medium_amazing_immunology

Amazing Immunology

University of Edinburgh MRC Centre for Inflammation Research & Cancer Research UK

Suitable for 8 years+

Dunbar SciFest Weekend

(Venue Classroom 3)

Come and learn about new cancer therapies; play the allergy ball pit game and see how the bugs that live in your body keep you healthy or make you sick.

You will need to book a place to attend this event

Workshop Date & Time

Duration

05-MAR-2016, 10:30 45 minutes
05-MAR-2016, 11:30 45 minutes
05-MAR-2016, 12:30 45 minutes
05-MAR-2016, 13:30 45 minutes
05-MAR-2016, 14:30 45 minutes
05-MAR-2016, 15:30 45 minutes
06-MAR-2016, 10:30 45 minutes
06-MAR-2016, 11:30 45 minutes
06-MAR-2016, 12:30 45 minutes
06-MAR-2016, 13:30 45 minutes
06-MAR-2016, 14:30 45 minutes
06-MAR-2016, 15:30 45 minutes
Medium_dinodig_elc_small

Dino Dig

East Lothian Council Museums Service

Suitable for 4 years+

Dunbar SciFest Weekend

(Venue Classroom 4)

Join East Lothian Council Museums Service in helping us dig up a dinosaur and other fossils!

You will need to book a place to attend this event

Workshop Date & Time

Duration

05-MAR-2016, 10:30 30 minutes
05-MAR-2016, 11:15 30 minutes
05-MAR-2016, 12:00 30 minutes
05-MAR-2016, 12:45 30 minutes
05-MAR-2016, 14:30 30 minutes
05-MAR-2016, 15:15 30 minutes
05-MAR-2016, 16:00 30 minutes
06-MAR-2016, 10:30 30 minutes
06-MAR-2016, 11:15 30 minutes
06-MAR-2016, 12:00 30 minutes
06-MAR-2016, 12:45 30 minutes
06-MAR-2016, 14:30 30 minutes
06-MAR-2016, 15:15 30 minutes
06-MAR-2016, 16:00 30 minutes
Medium_elc_rubicon

Artefact Attack!

East Lothian Council (Archaeology Service)

Suitable for 5 - 12 years

Dunbar SciFest Weekend

(Venue Classroom 2)

Have you ever wondered how archaeologists know all this stuff about all the objects they dig up out of the ground? You’d be surprised; sometimes it really is just as simple as putting on your ‘investigation hat’ and examining the unknown object in front of you scientifically. In this workshop, we’re going to be picking up some weird and wonderful ancient objects, and learning how to look at them with new eyes...and ears, hands, even your nose, to find the answers out!

SATURDAY ONLY

You will need to book a place to attend this event

Workshop Date & Time

Duration

05-MAR-2016, 10:30 30 minutes
05-MAR-2016, 11:00 30 minutes
05-MAR-2016, 12:00 30 minutes
05-MAR-2016, 12:30 30 minutes
05-MAR-2016, 13:00 30 minutes
05-MAR-2016, 14:00 30 minutes
05-MAR-2016, 14:30 30 minutes
05-MAR-2016, 15:00 30 minutes
05-MAR-2016, 16:00 30 minutes
05-MAR-2016, 16:30 30 minutes
Medium_wild_planet_explorer_logo

Orsom the Octopus for 3-5 year olds

Wild Planet Explorers

Suitable for 3 - 5 years

Dunbar SciFest Weekend

(Venue Library)

Come and find out how truly amazing octopuses are! Learn amazing facts to wow your friends, family and teachers! This workshops uses music, song, interactive props and physical activities to bring the octopus to life. No live animals, just lots of bubbles, crowns and sticky slugs!

You will need to book a place to attend this event

Workshop Date & Time

Duration

05-MAR-2016, 10:30 30 minutes
05-MAR-2016, 11:00 30 minutes
05-MAR-2016, 12:00 30 minutes
05-MAR-2016, 12:30 30 minutes
05-MAR-2016, 13:00 30 minutes
05-MAR-2016, 14:00 30 minutes
05-MAR-2016, 14:30 30 minutes
05-MAR-2016, 15:00 30 minutes
05-MAR-2016, 16:00 30 minutes
05-MAR-2016, 16:30 30 minutes
06-MAR-2016, 10:30 30 minutes
06-MAR-2016, 11:00 30 minutes
06-MAR-2016, 12:00 30 minutes
06-MAR-2016, 12:30 30 minutes
06-MAR-2016, 13:00 30 minutes
06-MAR-2016, 14:00 30 minutes
06-MAR-2016, 14:30 30 minutes
06-MAR-2016, 15:00 30 minutes
06-MAR-2016, 16:00 30 minutes
06-MAR-2016, 16:30 30 minutes